کاشی فیروزه - نه برای همه

روکش برونی گنبد کاشی فیروزهای است درون گنبد دارای تزیینات گچبری، نقاشی گل و بوته و کتبیههای مختلف است. گستردگی این شهر به حدی است که میتوان آن را از نظر وسعت یکی از بزرگترین شهرهای استان نامید. وی راجع به (هویزه) میگوید: شهر کوچکی است که ساکنان آن عجماند و مسافت میان آن و بصره، چهار روز و بین بصره و کوفه پنجروز است. مرکز پارِتاکِنا شهر گابای یعنی جِی امروز بود که همان گابی و گابه پارتها و گِی زمان ساسانیان است. و سیدعبدالرحیم اصفهانی حلقهٔ انتقال این فرهنگ بودهاست و متعلق به یک نفر نیست؛ مثلاً تاج اصفهانی در مورد شیوه خواندن سیدعبدالرحیم گفته: من که ندیده بودم، ولی از خودش پرسیدم و او گفت: شیوهٔ خواندن من، شیوهٔ رحیم زریباف است. نظامالسلطان و افتخارالسلطنه سفری به دور اروپا رفتند. این تصنیفها و اشعار در آن زمان در میان مردم دست به دست میگشت و ماجرای عشق عارف به افتخارالسلطنه نزد همگان شهرت داشت. امیراصلانخان ابتدا «نظامالسلطان» لقب داشت و از اجزای خلوت و محارم مخصوص مظفرالدینشاه قاجار بهشمار میآمد و از آنجایی که بارها به اروپا سفر کرده بود، افکار مترقی داشت و طرفدار برقراری حکومت مشروطه بود. سپس به حکومت همدان منصوب شد. به همین خاطر عینالدوله، نخست وزیر مستبد آن زمان، با او دشمنی میورزید و نهایتاً دستور داد او و شکراللهخان صدری (ملقب به معتمدخاقان) را به فلک بستند و از دربار راندند.

در ۲۳ دی ۱۳۰۶ مخبرالسلطنه هدایت نخست وزیر وقت او را به عنوان معاون خود به مجلس معرفی کرد. در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ نزدیک به ۳۲۰۰ هکتار از مراتع و جنگلهای استان در ۳۰ مورد حریق از بین رفته است که ۵ درصد آن پوشش جنگلی داشته است. از جمله کسانی که به باغ جمالآباد رفتوآمد میکردند، عارف قزوینی بود که او نیز دل در گروی عشق افتخارالسلطنه داشت. او در شیوهٔ نتنویسی خود، با ابداع علامتهای خاص، نواختن حالتهایی همچون تکیهها و تحریرها را مشخص میکرد. نظامالسلطان دو فرزندی را که همسرش از حاجی شالفروش داشت به نامهای محسن و فروغ، به فرزندی پذیرفت و نام فامیلی خود را به آنان داد. نظامالسلطان در روزهایی از سال که جشنهای ملی مانند نوروز و سیزده بدر بود یا مسابقات ورزشی نظیر کشتی و بازیهای محلی یا مناسبتهای ویژه مذهبی نظیر عزاداری ماه محرم یا نذری دادن در ماه رمضان باغ را به روی عموم میگشود و مردم روستا در بخشی که چنار کهنسال و چشمه آب در آن قرار داشت برای به جا آوردن این مراسم گرد هم میآمدند.

مردم منطقه سوادکوه مانند دیگر مناطق مازندران آئینهای سنتی و مذهبی ماه مبارک رمضان، عید فطر، قربان و غدیر خم و جشنهای میلاد ائمه به همراه سوگواری خاص ماه محرم و آئینهای ملی عید نوروز، شب یلدا را بر پا میدارند. در انتخابات دوره چهارم مجلس که انتخابات آن در دوره رئیسالوزرایی وثوقالدوله آغاز شد، نظامالسلطان برای بار دوم از طرف مردم بابل به نمایندگی انتخاب شد و در مجلس از وزنههای مهم بود و چندی نیز در هیئت رئیسه کار میکرد. امیراصلانخان نظامالدوله (۱۲۵۰-۱۳۱۷) همچنین ملقب به نظامالسلطان از رجال دوره مظفرالدینشاه، محمدعلیشاه، احمدشاه و رضا شاه است. » تصنیف معروف دیگری نیز که مصرع اول آن «افتخار همه آفاقی و منظور منی» یادگار همین دوره از زندگانی عارف است. در جنگ جهانی اول کرمانشاه توسط حکومت عثمانی تصرف شد اما با سقوط بغداد، نیروهای عثمانی این منطقه را تخلیه کردند و کرمانشاه بهتصرف قوای متفقین درآمد. با آغاز جنگ جهانی اول مجلس تعطیل شد و نظامالسلطان به قم و از آنجا به ساوه رفت تا با قشون روس جنگ کند. ↑ خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا): خیز کرمانشاه به سمت احداث نیروگاههای خورشیدی، نوشتهشده در ۸ بهمن ۱۴۰۲؛ بازدید در ۸ بهمن ۱۴۰۲. از آنجا که نظامالسلطان ثروت فراوان داشت، برخلاف سایر حکام به دنبال دزدی از مال رعایا و رشوهگیری نبود، به همین دلیل در مازندران خوب کار کرد و مورد توجه مردم قرار گرفت.

مالک جدید باغ را به قطعات متعدد تفکیک کرد و به فروش رساند. از ساوه به کرمانشاه عزیمت کرد و چون به تهران بازگشت حکومت بروجرد و لرستان را به او واگذار کردند که حدود دو سال طول کشید. نام اصلی این قبیله آمو بود که در فارسی باستان به آمرد یا اَمرد به معنی زیانبخش و ویرانگر تبدیل شد. شاه نظامالسلطان را احضار و بازخواست کرد که در مقابل نظامالسلطان ادعا نمود که دختر را صیغه کردهاست، ولی در نهایت مجبور شد او را ترک کند. از آثار مکتب شیراز میتوان به شاهنامه طوپقاپوسرای (۷۳۱ ه.ق)، شاهنامه قوامالدین حسن وزیر (۷۴۱ ه.ق) و مونس الاحرار محمد بن بدر (۷۴۲ ه.ق) اشاره کرد. از جمله کشتگان نیراعظم خواجهنوری (دختر نظامالسلطان و همسر علی معتمدی) دختر او هما معتمدی و منصوره دختر محمد مصدق بودند. ارگ سلطنتی در سالهای پساز انقراض سلسلهٔ قاجار و به روی کار آمدن سلسلهٔ پهلوی شاهد تاجگذاری رضا شاه پهلوی (۴ اردیبهشت ۱۳۰۵ش / ۲۵ آوریل ۱۹۲۶ م) و محمد رضا شاه پهلوی (۴ آبان ۱۳۴۶ش / ۲۶ اکتبر ۱۹۶۷ م) و همچنین برخی از تغییرات و تصرفات در بافت خود بودهاست.

اگر شما این مقاله آموزنده را دوست داشتید و می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد کاشی سرویس لطفا از سایت ما دیدن کنید.